Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Erõsáram / Re:FMV
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Ma - 14:56:01 »
Háááát, szerintem biztosan mindenki így csinálja, hiszen ezek jogszabályi, szabványi követelmények, és a kivitelezőt is óvják a későbbiekben. :)
2
Erősáramú berendezés felülvizsgálat / Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 19:53:30 »
Feco! Üdvözletem.
A PV rendszerek (hálózatra kapcsolt fotovillamos berendezések), üzembehelyezését megelőzően elvégzendő vizsgálatokat és ellenőrzéseket és a rendszerdokumentáció minimális követelményeit az MSzEN 62446:2010 sz foglalja magában.Napelemes rendszerek hibavédelmi szempontból történő ellenőrzése során használt műszerekkel és mérési módszerekkel szemben támasztott követelményeket az  MSzEN 61557 szabványsorozat vonatkozó pontjai foglalják magukban.

És ot van még a TVMI is bőséges előírásaival + villámvédelem!!!VL 2016. szept-i szám. És az OTSZ 276.§-a sem hagyható figyelmen kivül. Mivel ez jogszabályként kötelezően előírja az időszakos felülvizsgálatokat a PV rendszerekre is.
Tapasztalatom, hogy némely kivitelező szereti megspórolni ezt a költséget.
TothGyula.
Ez így van. Ma kaptam a kezembe időszakos felülvizsgálathoz egy 2015-ben telepített napelem első felülvizsgálatát. 1 oldal az egész, egy szem érték sincs benne, csak hogy megfelelő. A fenti szabványok és előírások még megemlítésre sem kerültek. Ez siralmas...

Tapatalkkal küldve az én HTC One_M8 eszközömről

3
Feco! Üdvözletem.
A PV rendszerek (hálózatra kapcsolt fotovillamos berendezések), üzembehelyezését megelőzően elvégzendő vizsgálatokat és ellenőrzéseket és a rendszerdokumentáció minimális követelményeit az MSzEN 62446:2010 sz foglalja magában.Napelemes rendszerek hibavédelmi szempontból történő ellenőrzése során használt műszerekkel és mérési módszerekkel szemben támasztott követelményeket az  MSzEN 61557 szabványsorozat vonatkozó pontjai foglalják magukban.

És ot van még a TVMI is bőséges előírásaival + villámvédelem!!!VL 2016. szept-i szám. És az OTSZ 276.§-a sem hagyható figyelmen kivül. Mivel ez jogszabályként kötelezően előírja az időszakos felülvizsgálatokat a PV rendszerekre is.
Tapasztalatom, hogy némely kivitelező szereti megspórolni ezt a költséget.
TothGyula.
4
Erõsáram / Re:FMV
« Utolsó üzenet: írta Novill Dátum Tegnap - 18:09:22 »
Mi a véleményük ezekkel kapcsolatosan azoknak a kivitelezőknek, akiknek nincs FMV jogosultságuk?
5
Erõsáram / Re:FMV
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 16:25:10 »
Nagyjából végigvettük az FMV-hez kapcsolódó fontosabb dolgokat. Abban az esetben, ha minden jól megy, előbb-utóbb elkészül a munka. A 40/2017 (XII. 4.) NGM rendelet alapján van pár dolog, amit bizony az FMV-nek fel kellene töltenie az E-naplóba. Sajnos, ezt szerintem a kutya sem nézi, és ezek nélkül is meg fogják adni a használatbavételi engedélyt. Talán ha minden adatnak és jegyzőkönyvnek lenne megfelelő helye a naplóba, és ezek feltöltéséig nem lehetne zárni azt, akkor több felülvizsgálónak is lenne munkája, másodsorban valóban felszínre kerülnének a problémák is. Az FMV nem gondolatolvasó és nyomozóhatóság, tehát a feltöltendő dolgokat "bekéri" a kivitelezőtől. Szerintem célszerű ezt a dokumentumot a munka megkezdésekor, szerződéskötéskor már átadni a kivitelezőnek, mert az a tapasztalat, hogy szinte senki nem tudja milyen kötelezettségei vannak, így nem lesz zsákbamacska amikor zárni kell a naplót. Az alábbi részben dőlt betűkkel próbáltam kommentálni a saját észrevételeimet:

FMV számára átadandó dokumentumok a 40/2017 (XII. 4.) NGM rendelet alapján:

1.1.9. A kivitelező felelős műszaki vezetője szabványossági nyilatkozatának tartalmaznia kell:

d) a gyártási számmal ellátott, alkalmazott villamossági termékek megfelelőségét igazoló vonatkozó tanúsítványokat;

Az olyan rögzítetten szerelt berendezésekre vonatkozik, amit a kivitelező épít be. Vonatkozik továbbá az elosztóberendezésekre, elosztótáblákra is! Az elosztóberendezés gyártója köteles a terméket a 23/2016 (VII. 7.) NGM rendelet szerint, az elvégzett vizsgálatok alapján adattáblával, egyedi azonosítószámmal, CE jellel ellátni,  és a szükséges dokumentumokat kiállítani. Köztük a CE megfelelősségi nyilatkozatot is, melyet a felelős műszaki vezető számára is átad.

e) a kivitelező székhelyét, telephelyét és a felelős műszaki vezető nevét, kamarai nyilvántartási számát;

f ) a kivitelező által elvégzett vagy elvégeztetett ellenőrzések, vizsgálatok, mérések összefoglaló felsorolását és minősítését;

1.1.10. A kivitelező vagy annak felelős műszaki vezetője a szabványossági nyilatkozatához csatolja
a) a villamos berendezések első ellenőrzéséről szóló minősítő iratot, a részletes mérési jegyzőkönyvvel együtt a vizsgálatra vonatkozó szabványban foglaltak szerint;

1.1.15. A villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek megfelelő állapotát ellenőrizni kell
a) a berendezés létesítésekor, az első üzembe helyezés előtt (első ellenőrzés);
b) rendkívüli eseményt követően;
c) átalakítás, javítás esetén annak üzembe helyezése előtt;
d) időszakosan, az e berendezés fajtájára a jogszabályokban előírt gyakorisággal.

1.1.16. Az 1.1.15. pont a) és d) alpontja szerinti esetben az ellenőrzésnek a teljes villamos berendezésre ki
kell terjednie, míg a többi esetben elegendő a berendezésnek arra a részére elvégezni, amelynek biztonságos voltát a meghibásodás vagy a javítás, bővítés, átalakítás érintette.

1.1.17. Az ellenőrzés elvégeztetése az 1.1.15. pont a) és c) alpontjai szerinti esetben a kivitelező,
a b), d) alpontok szerinti esetben az üzemeltető kötelezettsége, kivéve, ha szerződésben e kötelezettséget más vállalta.

b) kiépített villámvédelem esetén a villámvédelmi felülvizsgálat minősítő iratát, részletes mérési jegyzőkönyvvel együtt;

c) a kábel- és vezetékhálózat részletes szigetelésmérési jegyzőkönyvét;

d) az átadásra kerülő berendezés jellegétől függően a berendezésre vonatkozó előírás vagy megrendelői követelmény alapján szükséges további mérési, vizsgálati jegyzőkönyveket, bizonylatokat (pl. a működési, üzemi jellemzők, védelmek, mesterséges megvilágítás értéke, elektromágneses összeférhetőség, felharmonikustartalom ellenőrzéséről).

Összefoglalva:

-   Az összes elosztóberendezés CE megfelelősségi nyilatkozata (attól aki összeszereli készre, nem külön a kismegszakító, fésűs sín, Fi-relé gyártmányhoz kapcsolódó, hanem aki összeszerelte, hivatalosan Ő a gyártó-forgalmazó)

-   Adatok (kivitelező neve, székhelye, telephelye)

-   Villamos berendezés üzembe helyezés előtti első felülvizsgálata. (MSZ HD 60364-6:2017 szerint)

-   Ha beépítésre került földkábel is, akkor arra külön szigetelési ellenállás mérési jegyzőkönyv az MSZ 13207:2000 szerint.

-   Villámvédelmi jegyzőkönyv, ha van tervek alapján kiépített villámvédelmi rendszer. Abban az esetben, ha az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ)   144. § alapján nem kell, akkor nyilván nincs rá szükség,  ha meghaladja, akkor megfelelő szakemberrel el kell végeztetni a villámvédelmi kockázatelemzést, ez alapján derül ki, szükség van-e rá.

-   Minden egyéb felülvizsgálat, mérés, ellenőrzés, melyet a létesítmény jellegéből adódóan kötelező elvégezni, elvégeztetni.

6
Erősáramú berendezés felülvizsgálat / Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 14:12:41 »
EBF időszakos felülvizsgálat kapcsán egyre többször akadok bele olyan létesítménybe, ami naperőművel van ellátva. Sok esetben ennek telepítésekor semmilyen felülvizsgálat nem történik, semmi dokumentációt nem tudnak adni csak max. egy tervet, de a mérésekről semmi. Hivatalosan üzembe helyezni sem lehetne az első felülvizsgálat nélkül. Jogilag, ha nincs meg az első felülvizsgálat jegyzőkönyve, akkor ezt nekünk kellene elvégezni. No de ha hibát találok, akkor ki sem adhatom a jegyzőkönyvet, sőt, hivatalosan nem is üzemelhetne az egész. Ördögi kör. És szerintem van sok felülvizsgáló aki EBF felülvizsgálat kapcsán nem is foglalkozik a napelemes rendszerek DC oldalával, illetve ennek méréseivel. Nektek van észrevételetek? Elvileg ha megbíznak egy létesítmény EBF felülvizsgálatával, akkor bizony abba minden beletartozik.
7
Villanyszerelõ / Re:Villanyszerelõ felnõttképzés
« Utolsó üzenet: írta rrobert Dátum 2018. Március 22., 21:54:05 pm »
Budapesten tudtok  valami aránylag normális sulit?

Tudom hogy elég kuka ez az esti képzés, de csak így tudom elvégezni..
8
Villanyszerelési anyagok / Re:Megmaradt vill. szerelési anyagok egyben és külön-külön is
« Utolsó üzenet: írta zsombor8 Dátum 2018. Március 22., 21:38:08 pm »
Schrack motorvédő kapcsolók, bontottak, nem voltak terhelés alatt, nem használták őket.
0,4 - 0,63   9db
0,63 - 1    12db
1 - 1,6       4db
1,6 - 2,5    6db
2,5 - 4       1db
4 - 6,3       1db
6,3 - 10     6db

Összesen 39db
Darabja 4500-, egyben 113.000-
Csere érdekel, Dewalt koffer, ládák.
9
Kérdések - válaszok / Re:eph gerincvezeték
« Utolsó üzenet: írta nyaki Dátum 2018. Március 22., 19:50:24 pm »
Milyen méretlen oldal? Ha a mérő utánról van szó, az már a mért oldal és a 6 mm2-es kék vezeték elfogadható és valóban N vezeték lesz, de ebben az esetben a mérőtől jönnie kell a PE (zöld-sárga) vezetéknek is, hiszen már az elején közölve volt, hogy  "...jött az új villanyszerelő, aki a lakáselosztót bekötötte, új földelőszondával, rákötött a villanyóránál, Elmű átvette." Innen nézve a dolgot a földelő a mérőnél lett bekötve. Jól értelmezem? ::)
10
Hibabejelentõ / Re:Tapatalk
« Utolsó üzenet: írta nova Dátum 2018. Március 22., 15:03:33 pm »
Igen ezeket leírtam nekik is.
Oldalak: [1] 2 3 ... 10