• Elosztó berendezés dokumentációi 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Elosztó berendezés dokumentációi  (Megtekintve 8397 alkalommal)

Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
 • Hírnév erő: 5
 • Könyves Kálmán nincsen befolyása.
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #10 Dátum: 2014. December 12., 10:00:18 am »
Aztán megveszed ezeket:

MSZ EN 61439-1:2012
Cím    Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 1. rész: Általános szabályok (IEC 61439-1:2011) MAGYAR NYELVŰ
15361 Ft

MSZ EN 61439-2:2012
Cím    Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 2. rész: Teljesítménykapcsoló és teljesítményvezérlő berendezések (IEC 61439-2:2011) MAGYAR NYELVŰ
7465 Ft

Ha tudsz ANGOLUL ezeket is:

MSZ EN 61439-3:2013
Cím    Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 3. rész: Szakképzettség nélküli személyek által kezelhető elosztótáblák (DBO) (IEC 61439-3:2012) ANGOL NYELVŰ
7150 Ft
(Ez mondjuk szerintem pont szükséges lenne az általad felvetett kérdéshez)

MSZ EN 61439-4:2013
Cím    Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 4. rész: Felvonulási területek berendezéseinek követelményei (ACS) (IEC 61439-4:2012) ANGOL NYELVŰ
7854 Ft

MSZ EN 61439-5:2011
Cím    Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 5. rész: Közcélú hálózat energiaelosztó berendezései (IEC 61439-5:2010) ANGOL NYELVŰ
7150 Ft

MSZ EN 61439-6:2013
Cím    Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 6. rész: Burkolt síncsatornás rendszerek (síncsatornák) (IEC 61439-6:2012) ANGOL NYELVŰ
8988 Ft

Ha mindezeket megvásárolod mindössze 53968 Ft-ért, elolvasod és értelmezed a 313 oldalnyi szöveget, és nincsenek további kérdéseid, amit nem tudod, ki tudna korrekten válaszolni, máris felkészültél az MSZ EN 61439 szabvány alkalmazására.

Teljesen életszerű, nem?
Biztos sokan túl vannak már ezen, akik naponta szerelnek össze és helyszínen be pl. ilyen elosztókat, csak itt nagy nyilvánosság előtt nem merik bevallani.

Üzenet összefûzve: 2014. December 12., 10:58:19 am
Recens kolléga hivatkozott idézete egy másik topikból:

"1.) Spilko József a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. ügyvezető igazgatója a MEE Villamos Gép Készülék és Berendezés(VGKB) Szakosztályától is véleményt kért az MSZ EN 61439-1 és-2 szabványok szerint kialakított tipizált tokozott elosztó berendezésekkel kapcsolatban az új szabvány értelmezéséről.

VÁLASZ:

A MEE VGKB szakosztálya nevében Dr. Madarász György Attila, a VGKB szakosztály elnöke a hivatkozott szabvány alapján rögzítette az eredeti berendezésgyártó tervezési és ellenőrzési, majd a további berendezésgyártó gyártási és rutinellenőrzési feladatait és felelősségét.
Kiemelte: ha a további berendezésgyártó saját elrendezése eltér az eredeti gyártó tervezési ellenőrzésében foglaltaktól vagyegyéb előírásaitól, akkor a saját berendezés e tekintetben eredeti berendezésgyártóvá válik, és el kell végeznie a vonatkozó tervezési ellenőrzéseket, illetve az MSZ EN 61439 szerinti vizsgálatokat

2.) A Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. kérése alapján az Érintésvédelmi Munkabizottság 2012. áprilisi ülésén állásfoglalást fogalmazott meg az
MSZ EN 61439szabvány szerinti tipizált tokozott elosztó berendezések
áramütés elleni védelmének vizsgálatára vonatkozóan.
Ebben a Munkabizottság megállapította: „Ha a kapcsolóberendezés rendelkezik a szabvány szerinti tervezési ellenőrzésekkel és
a berendezésgyártó is elvégezte az összeszerelt kapcsoló berendezésen valamennyi megkövetelt rutinvizsgálati ellenőrzést, ezeket jegyzőkönyvezte, és ellátta adattáblával, akkor az
összeszerelt kapcsolóberendezés terméknek minősül. Így nem vonatkozik rá az MSZ HD 60364-6:2007 szabvány szerinti Villamos berendezések érintésvédelmi ellenőrzése követelmény. ”Az állásfoglalással kapcsolatban több kolléga, így Zauer Nándor is aggodalmát fejezte ki a helyszínen felállított kisfeszültségű kapcsoló berendezések elmaradt vizsgálatai miatt.
VÁLASZ:Az elmúlt években az IEC intenzív szabványosítási munkát végzett a kisfeszültségű kapcsoló berendezésekre vonatkozó IEC 60439-es szabványsorozaton. Ennek eredménye egy lényegesen átdolgozott, átszerkesztett és jóval szigorúbb követelményeket tartalmazó szabvány lett. Az előzmény szabványtól való különbséget azzal is kihangsúlyozták, hogy új jelzőszámot is kapott: IEC 61439 lett az új sorozat száma. Ebből jelenleg Magyarországon a következők vannak érvényben (sajnos csak angol nyelven):
MSZ EN 61439-1:2010, MSZ EN 61439-2:2010, és MSZ EN 61439-5:2011.
A Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. azt vállalta, hogy a jövőben az MSZ EN 61439 sorozat szigorúbb követelményei, technológiai és vizsgálati előírásai szerint fogja gyártani a berendezéseit.

Az állásfoglalást az ÉV. Munkabizottság a következő szempontok figyelembe vételével adta ki:

-2-Szigorúbb gyártási és technológiai követelmények szerint készítik a berendezéseket, és a kapcsolóberendezésen valóban elvégezik a hivatkozott szabvány szerinti tervezési ellenőrzést majd az összeszerelt kapcsoló berendezésen is elvégzik valamennyi rutinvizsgálati ellenőrzést és mindezeket az új szabvány követelményeinek megfelelően, a hatóság számára is elfogadhatóan dokumentálják (és e dokumentációt minden érdekelt félhez eljuttatják), akkor adattáblával ellátott, összeszerelt kapcsolóberendezés terméknek minősül, annak valamennyi következményével.
A gyártó felelőssége fenn áll minden esetben az adott kapcsoló berendezésre az adattábla és a CE-jel szerint. Így a helyszínen már nem kell ismét típusvizsgálati jellegű ellenőrzéseket végezni a berendezésen. Ugyan úgy, mint eddig, a helyszíni szerelést végző kivitelezőnek, illetve az üzembe helyezőnek kell elvégezni az üzembe helyezéshez szükséges helyszíni működési próbákat, méréseket, és ezek dokumentálását.
E vizsgálatok szükség szerinti elvégzése nem az érintésvédelmi szabványossági felvizsgáló feladata!
Neki a szekrény belső kialakításával nem kell foglalkoznia, csak csatlakozási ponton kell hurokellenállást mérnie, ha az pl. I. év osztályú berendezés. Azonban célszerű, ha szemrevételezi a berendezést, és ha szállítás közbeni sérülést talál, vagy a helyszíni szerelés során szakszerűtlen, a tervekben nem szereplő szabványtalan megoldásokat alkalmaztak, ezeket szóvá kell tennie!
Az új MSZ EN 61439 szabvány szigorúbb követelményei alapján tervezett, gyártott és ellenőrzött, valamint megfelelően dokumentált berendezések esetében az itt leírtak figyelembevételével teljes mértékben megalapozott az ÉV Munkabizottság kiadott állásfoglalása."


Az idézett topikban is csak kérdések szerepelnek ezen sorok után, tehát nem igazán sikerült tisztázni a dolgot.

Maradjunk Zsizsi kérdésénél:

1. Bemegyek a boltba, veszek egy üres kiselosztót a munkának megfelelő komponensekkel (persze szigorúan egyazon gyártó termékeiből!), a helyszínen összerakom és bekötöm. Ilyenkor én vagyok a GYÁRTÓ, annak összes kötelezettségével együtt(vizsgálat, mérések, jegyzőkönyv, adattábla, CE jelölés).
2. Bemegyek a boltba, leveszem a polcról a tipizált, készre szerelt, Gyártó által vizsgált, mért, adattáblázott, CE jelölt kiselosztót, beépítem a helyszínen.

Jól értelmezem ezt a kérdést, hogy ez a két lehetőség van?

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Régi motoros
 • *****
 • Tudásbázis bõvítõje :)
 • Hozzászólások: 1.983
 • Hírnév erő: 24
 • Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.
  • Villanyszerelõ
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #11 Dátum: 2014. December 12., 14:17:13 pm »
Ez egy lobbi érdek érvényesítés megint a túlszabályozással egybekötve. Szerintem nagyon  sok kiselosztó lesz még beépítve bizonylatok nélkül  :).

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Tudásbázis bõvítõje :)
 • Hozzászólások: 1.518
 • Hírnév erő: 17
 • nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #12 Dátum: 2014. December 12., 15:31:29 pm »
A véleményemet és aggodalmaimat ezzel kapcsolatban már régebben is kinyilvánítottam.
Az ÉV MUBI-hoz kellene egy ezzel hasonlatos problémakörű kérdéssel, esetleg véleménnyel fordulni, mert ami most van a lakáselosztók körül, az egyenesen bicskanyitogató és semmilyen körülmények között nem értek vele egyet ilyen formában, bár jelenleg minden úgy van, ahogy az fentebb fogalmazva vagyon.
Ha egy kiselosztót összerakunk, akkor nyilvánvalóan támogatom, hogy a felülvizsgálatnak legyen része, az általános felülvizsgálat szabályai szerint és ne kelljen mindenféle más faszsággal bonyolítani, az amúgy is alulfizetett tisztességes villanyász kollégákat. Véleményem szerint egy felülvizsgálattal a kezében mindenki nyugodtan aludhat, oszt csókolom. Nem egy űrtechnológiával állunk szemben.
Szarok a lobbi érdekekre, de sajnos ezek hozzák a törvényeket és rendeleteket ellenünk és a hátunk mögött. A hatóság meg tapsol hozzá, mert a foghatóság és büntethetőség a fő szempontjuk, hogy ezzel is tudják igazolni a semmire elköltött milliárdokat.
Novill jól látja a bizonylatolás jövőjét, csak nehogy elkiabáljuk, mert amilyen sunyi és aljas a hatóság, még idejekorán ránk szálnak. :-\

Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
 • Hírnév erő: 2
 • recens nincsen befolyása.
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #13 Dátum: 2014. December 12., 15:39:50 pm »
Esetleg ha valaki részt vett ezen, akkor talán többet hozzá tudna fűzni:
Októberben és novemberben ingyenes MSZ EN 61439 képzések a Schrack Technik-nél  Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 742
 • Hírnév erő: 9
 • Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #14 Dátum: 2014. December 12., 21:19:49 pm »
Akkor jól gondoltam....
Egyszer egy vállalkozó ismerősöm megkérdeztem, mit tegyek ha a megrendelőm CE jelzést kér a szekrényre, amit összeraktam. Azt mondta, "akkor nyomtassál rá neki, van nyomtatód, nem?" De mi lesz a megfelelőségi meg vizsgálati jegyzőkönyvekkel, bizonylatokkal? "Azt is nyomtassál neki, olyan színűt, amilyet akar, küldök mintát!" De ebből nem lesz gond? Kérdem Én. "Nézd, összeraktad becsülettel, bekötötted normálisan, nem? Mindenki boldog, lefűzik a kis mappájukba a sok szaros papírt, Te pedig ezzel elvégezted a munkád, kifizetik a pénzed!" De jól van ez így? Kételkedve kérdeztem. "Nézd öregem, ha meg akarsz élni valamiből, és Te hülye módon ezt csinálod, akkor alkalmazkodj. Úgy is minden a Te felelősséged, ott van a kivitelezői nyilatkozat, nem mindegy "

Urak! Ha megszereltek egy elosztót, amihez a nevetek adjátok, esetleg egy egyszerű kivitelezői nyilatkozatot, akkor annak a működőképessége a Ti érdeketek is. Ha felrobban, kigyullad, átível, elolvad, benneteket meg fognak keresni, és felelősségre fognak vonni! Abban az esetben, ha kár keletkezett nyilván fizetni kell, erre találták ki a céges felelősségbiztosításokat. Attól mert gyártunk egy kazal papírt, nem lesz üzembiztosabb a dolog. Értem Én hogy szuper, meg csili-vili műszerekkel lemérem, meg 6 példány, meg szabványszámok. Mentesülök így bármi alól? A végeredmény nem ugyanaz? Vagy ha kigyullad az elosztóm, és bemutatom a kazal papírt, akkor biztosan nem hibáztam? És ha az üzembe helyezést követően valaki belepiszkál a berendezésbe, természetesen nyom nélkül és úgy robban be? Miért gondolják úgy a szabványalkotók, hogy ha valami körbe van papíron vizsgálva, akkor az egyre jobb lesz? Minél átláthatatlanabb, bonyolultabb, több dokumentálással, folytonos változtatásokkal jár egy dolog, annál inkább "hiteltelenebb" lesz. Én nem mondom hogy fejlődni nem kell, és nem jelennek meg újabb dolgok a villamosiparban, de egy biztos. Amikor régen felfúrta a szaki a gúman táblára a porcelán aljzatokat, mellé meg egy nullbontót, majd bekötötte ezeket azt is elosztótáblának hívták, meg most a 24 modulos falon kívülit is a kismegszakítókkal, fésűs sínnel és egyebekkel együtt. A technika fejlődött, miből gondoljuk, feltételezzük azt, hogy a szakemberek meg visszafejlődtek? Nemrég egy másik oldalon azt feszegettem, mire jó a mesterlevél? Most ismét felmerül, mire jó egyáltalán egy villanyszerelő szakma? Lassan már semmit nem csinálhatsz meg ráépülő OKJ-s szakmák, ellenőrzési jogkörök, műszaki vezetők-ellenőrök, és 1-2 milliós műszerpark nélkül. Ami nem lenne gond egy nagyüzemben úgy fél milliárdos beruházásnál, de Joli néni 1,5 szobás kis lakásában úgy érzem talán túllőttünk a célon...

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 742
 • Hírnév erő: 9
 • Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #15 Dátum: 2014. December 14., 08:34:51 am »
Találtam formanyomtatványt az új szabályozáshoz szükséges "papírgyártáshoz" ha esetleg valakit ezzel piszkálnak:

http://www.schrack.hu/fileadmin/f/hu/Downloadcenter/MSZ_EN_61439_Darabvizsgalati_jegyzokoenyv_minta.pdf

Akár kielemezhetjük, megvitathatjuk a kitöltésével és mérésével, ellenőrzésével kapcsolatos dolgokat, esetleg kreálhatunk ebből olyan fórumos nyomtatványt.

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 408
 • Hírnév erő: 5
 • 980POWER nincsen befolyása.
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #16 Dátum: 2014. December 14., 13:56:29 pm »
Ezt én is láttam. Volna értelmi kicsit boncolgatni, ha lehet. Én nem tudnám hová mit is kellene beírni, igaz még nem is tanultam.

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 742
 • Hírnév erő: 9
 • Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #17 Dátum: 2017. Szeptember 17., 11:17:27 am »
Van valakinek "egyszerű kiselosztóhoz" készített kezelési-karbantartási leírása? Ugye mindenki úgy szerel, hogy a kis 12 modulost ellátja adattáblával, és a megrendelő részére átadja a hozzá tartozó darabvizsgálati jegyzőkönyvet, EU megfelelőségi nyilatkozatot és a kezelési karbantartási dokumentumot? Nos, egy ilyen kezelési dokumentumot összerakhatnánk esetleg közösen, ami az általános lakáselosztók sablonja lehetne. Van esetleg indulásnak valami nyersanyag?

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Tudásbázis bõvítõje :)
 • Hozzászólások: 1.518
 • Hírnév erő: 17
 • nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.nyaki hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #18 Dátum: 2017. Szeptember 18., 21:37:07 pm »
Kissé cinikusan, de  :D
Ettől függetlenül igazad van. :-\

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 742
 • Hírnév erő: 9
 • Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.Fecó dolgozza magát felfelé.
Re:Elosztó berendezés dokumentációi
« Válasz #19 Dátum: 2017. December 13., 14:59:52 pm »
Elkezdtem hát egy amolyan "langyos" minden lakáselosztóra "ráhúzható" viszonylag egyszerű hangvételű, "konyhanyelven" íródott kezelési karbantartási dokumentumot létrehozni. Jó lenne max 1 oldalnál maradni, amennyiben építő jellegű észrevételetek van, dolgozzunk rajta tovább. Az mégiscsak nonszensz hogy a XXI. században kiselosztót átadni a megrendelőnek leírás nélkül...

Jó, nyilván egy fejlécen mindenki elhelyezheti a céglogóját, esetlegesen egy kitölthető részt az elosztó típusáról, gyártási számáról, vagy akár a belső egységek darabszámáról is, hiszen ha valaki 12 kismegszakítóval adja át a berendezését, máris lehet lobogtatni a papírt ha egy esetleges hiba után már 14 db van benne, és nem is olyan értékű...

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
43 Válaszok
16388 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. November 17., 09:48:39 am
írta Fecó
23 Válaszok
14798 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Augusztus 20., 16:02:07 pm
írta tothgyula
0 Válaszok
1322 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Január 09., 21:17:28 pm
írta nova
11 Válaszok
2711 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Augusztus 11., 12:10:02 pm
írta tothgyula
0 Válaszok
940 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. November 21., 21:47:26 pm
írta moha21