Villanyszerelő Szakmai Fórum

Szakmai kérdések - válaszok => Erõsáram => Kapcsolószekrények => A témát indította: moha21 - 2015. November 27., 19:57:15 pm

Cím: Örvényáram villamos elosztó vázszerkezetében
Írta: moha21 - 2015. November 27., 19:57:15 pm
Üdvözlet!

A következő problémával fordulnék hozzátok: Adott egy elosztószekrény amibe bemegy 3 db 240-es kábel, van benne 3 fázissín egy pen sín. A sínekről erenként viszi el a 630 A áramot 4 db M40-es tömszelencén keresztül.

Idáig semmi különös nincs az egészben, viszont a MEO visszadobta a szekrényt azzal az indokkal, hogy a 4 elmenő vezeték örvényáramot kelt a szekrény fémszerkezetében, ezért cserélni kell más anyagra. ( hozzátenném, hogy a meo nem tudja nálunk mi az a permeabilitás pl. ), tehát ő rutinból teszi a dolgát. Ennek oka, hogy egyszer volt olyan különleges eset ahol a mérést nagymértékben befolyásolta az örvényáram, illetve megkövetelték a pontosságot.

Nos kérdésem az lenne, hogy miként lehet kiszámítani az örvényáramot ilyen esetben. Mezei 50 Hz-es 0,4 kV-ról van szó. A szerkezet pontos anyagát nem ismerem, de gyártótól meg lehet tudni, tehát a permbeabilitás adott., Lemezvastagság szintén.
Szerencsére az áram iránya merőleges a lemezre így talán ezzel könyebb számolni. Nyilván a 3 fázis, illetve a Pen vezető egymással kölcsönös indukciót is létrehoz, ezt sem tudom milyen mértékű lehet. A tömszelencék egymástól 80 mm-re lehetnek négyzetes elrendezésben.

Tehát a kérdés: Ha szinuszosan váltakozó áram vezetőn halad át és az metsz egy adott vastagságú és anyagú lemezt, benne mekkora nagyságú örvényáram keletkezik és ez mekkora energiaveszteséget okoz?


Cím: Re:Örvényáram villamos elosztó vázszerkezetében
Írta: Simon Endre - 2015. November 28., 17:52:13 pm
Az egyerű vezetékeknek (és síneknek) is van induktivitásuk, ez jelentősen csökken ha a vezeték körüli erőtér akár egy érpárban vagy 3fvezetékekben sodrással, esetleg ferromágneses anyagú burkolattal önindukciómentesített. A nem ferromágneses vezetőkben keletkező örvényárama csökkenti az induktivitást és a mágneses szóródást. Ezt alkalmazzák transzformátok árnyékolására a tekercseket burkoló alu, réz kupakkokkal. A szórt induktivitás csökkenése csökkenti az induktív soros értékből keletkező veszteséget. Ez a veszteség egyébként tízezrelék tarományban van és csak kA-eknél jelentős. Én csak egyedi készítésű ponthegesztőknél számoltam vele és mértem ilyen "veszteségeket" ezek az értékek 1,5 kA értéktőll indultak.
Cím: Re:Örvényáram villamos elosztó vázszerkezetében
Írta: NagyPS - 2015. November 28., 20:37:04 pm
EMC-re való tervezésről mostanában halottam, az örvényáramokat kivédő tervezésről még nem nagyon :) de azt azzal szokták kivédeni hogy minden fémes részt megfelelő földelési ponttal látnak el és a földelő sínre kötik őket.
Talán aki a szekrényt tervezte annak kéne erre megoldást adnia. A meós meg ezt a megoldást kéne ellenőriznie. A szerelő elvégre a terv szerint dolgozik rajta van nincs, akkor gond van, nincs :))
Cím: Re:Örvényáram villamos elosztó vázszerkezetében
Írta: tothgyula - 2015. November 29., 19:03:45 pm
Üdvözletem.
A MSZ 13207:2000 szabvány 3.32 pontja  azt írja: Váltakozó feszültségű hálózatokban az egyerű kábel vagy az azonos fázishoz tartozó csoportos kábelek felerősítő szerkezete, megfogása ne képezzen mágneses zárt kört(PL ZÁRT VASBILINCS, VASCSŐ).
A 3.33 pont: Háromfázisú váltakozó áramú rendszer részét képező egyerű kábelek acélcsőbe való elhelyezése esetén a csövön az azonos rendszerhez tartozó mindhárom fázist keresztül kell vezetni.
Tehát itt szó sincs örvényáram kialakulásáról. Az egyerű kábelek fektetésének sorrendje annál inkább fontos.A szabvány minden lehetséges variációt leír a fektetést illetően is.
De ott van még a MSZ EN 61439-1:2010 és a 61439-2:2010 is.
TothGyula felülvizsgáló.